UITLEG
WAT JE MOET WETEN
Een kennispagina om je te helpen bij de samenstelling van jouw Wheel-Tec wielen.


De voor en nadelen van een classic of straight pull naaf zijn geheel afhankelijk van de totale wielconfiguratie. Welke soort naaf voor jou het meest geschikt is hangt van een aantal factoren af, waaronder rijdersgewicht, velgtype, velghoogte, aantal spaken, spaaksoort. We geven je hierover graag persoonlijk advies.
DE NAAF
-
J-BEND/STRAIGHTPULL
- Classic naven: De meeste naven gebruiken zogenaamde J-Bend spaken. Dit zijn spaken met een 90 graden gebogen kop zodat ze gemonteerd kunnen worden in de naafflens. Dit worden ook wel "classic" naven genoemd. Naven – oa: DT-Swiss Classic, HOPE, Onyx, Chris King
- Straightpull naven zijn ontworpen voor spaken met een rechte kop, de zogenaamde straightpull spaken. Naven – oa: DT-Swiss SP, Carbon Ti SP, EXTRALITE
-
RATCHET/PAWLS
- Pallen en veren: een aantal (meestal 2-6) kleine veerbelaste pallen grijpen aan op een vertande ring om zo de aandrijfkracht op de naaf over te brengen. De tanden zijn afgeschuind om vrijloop van de naaf in de andere richting mogelijk te maken. Dit systeem heeft een lage weerstand en maakt het klassieke klik geluid. Naven: oa HOPE, Carbon-Ti, INDUSTRY-9
- Ratchet: dit systeem maakt gebruik van een tweetal getande ringen die in de ene richting aangrijpen en in de andere over elkaar glijden. Er is meer contactoppervlak in dit systeem voor een zeer sterke krachtoverbrenging. Dit systeem maakt een klikkend geluid dat hoger wordt naarmate de tandringen fijnere vertanding hebben. DT-Swiss levert bijvoorbeeld tandringen met 18, 36 of 54 tanden. Naven: oa DT-Swiss, Extralite
- Ring Drive: Chris King’s unieke aandrijfmechanisme maakt gebruik van een tweetal getande ringen die via een zogenaamde helix (wormwiel) in de ene richting aangrijpen en in de andere over elkaar glijden. Dit systeem heeft een zeer sterke krachtoverbrenging en geeft een uniek vrijloopgeluid: de zogenaamde Chris King Buzz. Naven: Chris King
- Spragclutch: een serie lamellen (sprags) grijpen de as aan wanneer er kracht op de aandrijflijn wordt gezet. Er worden geen tanden gebruikt, wat dit systeem geluidloos en geheel traploos maakt met een zeer lage weerstand. Naven: Onyx
-
AS TYPE & MATEN
Het type as wordt bepaald door de uitvaleinden op je fietsframe. Steekassen zijn de standaard geworden bij mountainbikes, gravel en road-disc schijfremwielen. De overgrote meerderheid van de velgremfietsen en enkele schijfremfietsen gebruiken een snelspanner.
Voornaaf:
- Er zijn drie gangbare maten voor steekassen: 100x12 mm, 100x15 mm, 110x15 mm (Boost). Andere voorkomende maten zijn oa 110x12 mm (Road Boost) en 110x20 mm. Al deze steekassen worden aangeduid met de term Thru Axle of TA
- Een standaard snelspanner heeft de maataanduiding 100QR voor de inbouwmaat 100x9mm. Als vervanging van een snelspanner is de montage van een zogenaamde 100x9 Thru Bolt of TB steekas mogelijk. Deze past zonder aanpassingen in dezelfde voorvork en geeft het voordeel van een stijvere verbinding. Vraag ons gerust naar de mogelijkheden.
Achternaaf:
- Er zijn twee gangbare maten voor steekassen achter: 12x142 mm en 12x148 mm (Boost). Andere voorkomende maten zijn oa 12x157 mm (Super Boost) en 135x12 mm. Al deze steekassen worden aangeduid met de term Thru Axle of TA
- Een standaard snelspanner voor een velgrem wiel heeft de maataanduiding 130QR voor de inbouwmaat 130x10mm.
- Een standaard snelspanner voor een remschijf wiel heeft de maataanduiding 135QR voor de inbouwmaat 135x10mm. Als vervanging van een snelspanner is de montage van een zogenaamde 135x10 Thru Bolt of TB steekas mogelijk. Deze past zonder aanpassingen in hetzelfde frame en geeft het voordeel van een stijvere verbinding. Vraag ons gerust naar de mogelijkheden.
-
AANDRIJFLIJN
Een aandrijflijn of versnellingsgroep heeft een specifieke naafbody / vrijloop nodig om de cassette te kunnen monteren. De meeste naven in ons assortiment zijn beschikbaar voor vrijwel alle aandrijflijnen en kunnen nadien ook makkelijk aangepast worden mocht je van aandrijflijn wisselen.
Er zijn een aantal veelvoorkomende typen cassette bodies:
- HG10: Shimano/Sram voor 10 speed Road of 10-11 speed MTB
- HG11: Shimano/Sram voor 11 speed Road
- MS12 of Microspline: Shimano voor 12 speed MTB
- Sram XD: Sram voor 1x11 of 1x12 speed MTB
- Sram XDR: Sram voor 12 speed Road
- Campagnolo 9-12 voor 9-12 speed Campagnolo
- Campagnolo NSW/EKAR voor 13 speed Campagnolo
De volgende bodies zijn ook passend voor:
- HG10 met spacer(S): voor Shimano/Sram 7-9 speed
- HG11 met spacer(s): voor Shimano/Sram 7-10 speed
- Sram XDR vmet spacer: voor Sram XD
Er zijn ook niet-cassettenaven, waaronder singlespeed, fixed gear en intern geschakeld. Neem contact met ons op als je niet zeker weet wat je hebt of als je wilt weten of je naaf passend gemaakt kan worden voor een ander type cassette.
-
REMTYPE
- Heeft je fiets schijfremmen? Dan heb je een naaf nodig die is ontworpen de bevestiging van een remschijf. Er zijn twee veelgebruikte standaarden voor remschijfbevestiging: Centerlock en ISO (ook bekend als 6-Bouts). Centerlock maakt gebruik van een ronde gegroefde interface en een centrale sluitring. ISO / 6B gebruikt zes bouten om de remschijf aan de naaf te bevestigen. Als je fiets velgremmen heeft, heb je geen rotorbevestigingen nodig.
- Er zijn Centerlock -en ISO-remschijf voor bijna elke rem die momenteel beschikbaar is. Kiezen tussen de twee is grotendeels gebaseerd op voorkeur. Let op: het is eenvoudig om een Centerlock-naaf met behulp van een adapter aan te passen voor gebruik met een ISO / 6B remschijf. Andersom is dat niet mogelijk.
-
AANGRIJPPUNTEN
Het aantal aangrijppunten of POE (Points OF Engegement) in de naaf bepaalt hoe “snel” het vrijloopsysteem aangrijpt. Hier wordt ook wel de term “(maximaal) aantal graden vrije slag” gebruikt. Hoe lager het aantal graden, hoe sneller de aandrijflijn inschakelt wanneer je begint te trappen. Een aandrijving met 36 tanden (36T) heeft bijvoorbeeld 10 graden vrije slag (een volledige omwenteling van 360 graden gedeeld door 36 tanden om op 10 graden te komen). Een aandrijving van 48 tanden komt op 7,5 graden, etc. Een sprag koppeling heeft een oneindig aantal aangrijppunten.


DE VELG
-
TUBE/TUBELESS/TUBULAR
Velgen die niet tubeless-compatibel zijn, moeten binnenbanden gebruiken. Velgen die tubeless-compatibel zijn, zijn veelzijdiger: ze kunnen tubes met banden gebruiken of een tubeless setup met (geschikte) banden. Als je geïnteresseerd bent in tubeless banden, zorg er dan voor dat je een tubeless-compatibele velg koopt.
-
VELGBREEDTE
Een bredere binnenbreedte zorgt voor een stabielere, meer aerodynamische interface met je band. We raden aan zo breed mogelijk te gaan, zonder breder te gaan dan je smalste band.
-
VELGHOOGTE
Een diepere velg is meestal aerodynamischer, zwaarder en heeft een stijvere, oncomfortabelere rit. Dit is niet altijd het geval, maar een goede algemene regel. Als je een velg zoekt om snelheid te behouden, neem dan een mooie diepe velg. Als je echter moet stoppen/starten in een stedelijk woon-werkverkeer, bochtige (berg)wegen of door sterke zijwind moet rijden, ga dan voor ondiep.
-
MATERIAAL
Carbon of aluminium? Goede vraag!
Over het algemeen zijn de carbonvelgen van tegenwoordig behoorlijk geavanceerd. Verbeterde gietvormen, in-mold nippelgaten, lay-uptechnieken hebben gezorgd voor snellere, sterkere, lichtere en stabielere velgen. De velgen van vandaag kunnen tegen een stootje en blijven recht.
Aluminiumlegering velgen zijn ook behoorlijk geavanceerd. De prestatievoordelen halen misschien niet het niveau van carbon, maar sommige velgen komen aardig in de buurt.
(Het is belangrijk om te weten dat je voor velgrem-carbonvelgen remblokken nodig hebt die specifiek zijn voor de velg. Alle carbonvelgen die we verkopen zijn inclusief twee paar remblokken en we verkopen extra remblokken voor alle merken die we voeren.)


De voor en nadelen van een classic of straight pull spaak zijn geheel afhankelijk van de totale wielconfiguratie. Welke soort spaak/naaf voor jou het meest geschikt is hangt van een aantal factoren af, waaronder rijdersgewicht, velgtype, velghoogte, aantal spaken, spaaksoort. We geven je hierover graag persoonlijk advies.
SPAKEN
-
TYPE
- J-Bend spaken. Dit zijn spaken met een 90 graden gebogen kop zodat ze gemonteerd kunnen worden in de naafflens. Dit worden ook wel "classic" naven genoemd. Naven – oa: DT-Swiss Classic, HOPE, Onyx, Chris King.
- Straightpull spaken hebben een rechte kop, de zogenaamde straightpull spaken. Naven – oa: DT-Swiss SP, Carbon Ti SP, EXTRALITE
-
VORM
Bij het kiezen van de juiste spaakvorm is het belangrijk om rekening te houden met het beoogde gebruik van de fiets, het gewicht van de rijder en de gewenste rijprestaties. Een goede selectie en correcte installatie van spaken dragen bij aan een optimale fietservaring.
VORMEN:
1. Butted spaken: Butted spaken variëren in dikte over hun lengte. Ze zijn dikker bij de uiteinden en dunner in het midden, wat resulteert in een lichter gewicht zonder concessies te doen aan de sterkte. Er zijn verschillende types, zoals double-butted (twee diktes) en triple-butted (drie diktes). Deze spaken bieden een goede balans tussen sterkte en gewicht, wat ze populair maakt bij zowel recreatieve als professionele fietsers.
2. Aero (of bladed) spaken: Aero spaken hebben een afgeplatte, bladachtige vorm die de luchtweerstand vermindert. Ze zijn ontworpen voor betere aerodynamica, wat vooral voordelig is bij hoge snelheden en in wedstrijden. Hoewel ze vaak iets zwaarder en duurder zijn dan ronde spaken, bieden ze een aerodynamisch voordeel dat voor veel renners de investering waard is.